image

Artist List

__________________________________________________________________________________________________________

Valentina Bonizzi

Ka lindur në Milano 1982, jeton në mes të Tiranës dhe Glasgos. Duke gërmuar në arkiva dhe komunitete, puna e Valentina Bonizzit thekson çështjet e drejtësisë sociale, ndërkohë që zbulon potencialet e demokratizimit, që shtrihen në ri-definimin artistik të praktikave hartografike. Puna e saj shqyrton rolin e imazhit në të gjitha format e saj të zgjeruara, duke marrë parasysh politikën e kohës në lidhje me hibriditetin, migracionin dhe mjedisin. Disa nga veprat e saj i përgjigjen metodave shkencore të përcaktimit të shtetësisë, duke paraqitur me kujdes individin në historinë kolektive. Valentina punon me një shumëllojshmëri mediash si filmi, fotografia, arkivi, zëri, radioja dhe ndërhyrja performuese me muzikë dhe dialog.

(BS2) A është i yti?

(K1) Hartografët

image

__________________________________________________________________________________________________________

Chien-Chi Chang

Ka lindur në Taichung të Tajvanit në vitin 1961. Chang fitoi BA nga Universiteti Soochow në vitin 1984 dhe MA e tij nga Universiteti i Indianës në vitin 1990. Ai filloi karrierën profesionale si fotoreporter në vitin 1991 dhe ka punuar për të dy vendet e Seattle Times dhe Baltimore Sun. Ai iu bashkua koperativës më të famshme në botë Magnum Photos në 1995 dhe u bë anëtar i plotë në vitin 2001. Në punën e tij, Chien- Chi Chang manifeston konceptet abstrakte të tjetërsimit dhe lidhjes. Hetimi i Chang-it për lidhjet që lidhin një person me një tjetër rrjedh nga përvoja e tij e e ndarë me emigrantët në Shtetet e Bashkuara. Ai ishte fituesi i Fondit W. Eugene Smith në 1999. Chang jeton në Graz, Austri.

(BS12) Lufta që nuk ishte kurrë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Libia Castro & Ólafur Ólafsson

Jetojnë në Roterdam dhe Berlin. Ata filluan bashkëpunimin e tyre në Holandë në vitin 1997, gjatë studimeve të tyre Master. Puna e tyre shpesh realizohet së bashku me grupe dhe individë të profesioneve të ndryshme - aktivistëve, vendimmarrësve dhe njerëzve nga të gjitha sferat e jetës. Ata punojnë me një gamë të gjerë mediumesh, të tilla si: video, fotografi, tekst, audio / muzikë, skulpturë, instalime multimediale, performancë. Nganjëherë ata angazhohen në gjenerimin e proceseve të hapura ose të projekteve afatgjata, me punë me kontekste specifike shoqërore, historike dhe politike, për të portretizuar ose për të ndërhyrë në momente të caktuara, duke marrë pjesë në një proces më të madh sociopolitik. Në veprat e tyre, ata fokusohen në mënyrë kritike dhe me shaka, duke marr shkas nga jeta e përditshme, se si ato formësohen dhe preken nga faktorë ideologjikë, socio-ekonomikë, kulturorë dhe politikë. Asimetria është një parim udhërrëfyes në punën e tyre multimediale dhe ndërhyrëse, e cila shpesh adreson padrejtësitë, pabarazitë dhe emancipimin, duke portretizuar subjektin e shtypur dhe autoritar, si dhe emancipimin. Ndër veprat e tyre me rëndësi, janë projektet afatgjata, në vazhdim e sipër, të fushatës - Shteti yt nuk ekziston (2003-në vazhdim e sipër) dhe Takimi i rajonit (2012-në vazhdim e sipër).

(BS1) Shteti yt nuk ekziston

image

__________________________________________________________________________________________________________

Yannick Dauby

Sfondin në muzikë konkrete dhe improvizim, duke përdorur objekte të gjetura, pajisje elektroakustike dhe fonografi. Si një regjistrues fushe, ai ka një interes të veçantë për kafshët ose tingujt e natyrës, si dhe situatat urbane dhe fenomenet e pazakonshme akustike. Ekskursionet janë pretekst për mbledhje zërash/tingujsh, gjë që shpesh e çon në realizimin e kolazheve fonografike. Ai shpesh bashkëpunon me muzikantë të tjerë, artistë vizualë dhe valltarë, duke prodhuar shfaqje ose instalime audio-vizuale dhe bën sound dizajne për filma. Puna e tij është paraqitur në festivale të ndryshme ndërkombëtare, etiketa albumesh dhe ekspozita të bienaleve. Ai është me qëndrim në Tajvan, që nga viti 2007, i interesuar në fushën e antropologjisë dhe ekologjisë, duke eksploruar bukuritë e ishullit përmes hulumtimeve artistike, duke zhvilluar projekte artistike në komunitetet e vendit dhe duke dokumentuar faunën dhe mjedisin e saj, duke krijuar projekte të artit dhe shkencës në bashkëpunim me biologët.

(K4) Si mendojnë koralet?

image

__________________________________________________________________________________________________________

Ettore Favini

Ka lindur në Kremones të Italisë në vitin 1974. Ai cakton përvojën e dëgjimit të tregimeve "të vogla" për të ushqyer veprat që përcaktojnë marrëdhëniet mes njerëzve dhe mjedisit të tyre. Kujtesa, të dyja - individuale dhe kolektive, është shpesh në qendër të një rruge që lëviz nga burime autobiografike të frymëzimit drejt temave universale, si koha dhe ekzistenca. Puna e tij, e cila priret të jetë specifike për vendin, zhvillohet përmes një procesi të gjatë rritjeje, që i bënë ato organizma të gjallë, pa përfunduar realisht kurrë: pajisjet e hapura të vizionit në çikrik, në të cilën puna merr pjesë në jetë, duke e bërë shikuesin pjesëmarrës aktiv. Çmimi Artegiovane nga Dhomat e Tregtisë së Milanos dhe Torinos (2005) dhe Çmimi prestigjioz në Nju Jork nga Universiteti i Kolumbias (2007), Favini është përzgjedhur për çmimin Castello di Rivoli (2009), ndau Çmimin e 48-të Suzzara (2013) me Antonio Rovaldi dhe në vitin 2017 doli fitues i edicionit IX të NCTM dhe arteve.

(BS13) Simbolizëm Kosovar

image

__________________________________________________________________________________________________________

Artan Hajrullahu

(1979 në Gjilan, Kosovë), Studioi Pikturë në Akademinë e Arteve, Universiteti i Prishtinës. Hajrullahu ligjëron Pikturë, në Shkollën e mesme të Arteve Pamore në Gjilan. Puna e tij artistike është e preokupuar me tema të jetës së përditshme dhe nostalgjisë. Vizatimet e tij, përshkruajnë skena të përditshme dhe kujtime të fëmijërisë së artistit, ku marrëdhëniet midis qenieve njerëzore dhe objekteve shtëpiake tregojnë histori poetike. Ekspozitat e tij individuale, janë mbajtur në Muzeun Kombëtar të Historisë në Tiranë, 2006; Galeria Kombëtare e Kosovës "Prishtina", 2010; Ekspozita "Bajraktari" në Tetris, 2011; International Studio &Curatorial Program ISCP "New York", 2014, Qendra e Kulturës Tulla në Tiranë, 2015; Në vitin 2013, ai u nderua me çmimin ‘’ Artistët e së nesërmes" dhe Artistin e Vitit, Gjilan.

(S2) Nostalgjia

image

__________________________________________________________________________________________________________

Ibro Hasanović

Është artist boshnjak / francez i lindur më 1981 në Ljubovija, Jugosllavi. Ai studioi dizajnin në Akademinë e Arteve të Bukura në Sarajevë, si dhe artin dhe kinemanë bashkëkohore në Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains në Francë. Punimet e tij - filmat, videot, fotografitë dhe instalimet, kanë marrë formë në marrëdhënie mes politikës dhe poetikës, duke prekur mbi çështjet e historive gojore dhe individuale, kujtesën kolektive dhe arkivat personale. Ekspozitat e përzgjedhura personale të artistit, përfshijnë: Takimet e Pamundura, Apoteka – Hapsira për Art Bashkëkohor, Vodnjan (2015), Hasanović-Cvijanović, Art Lab, Tiranë, Shqipëri (2014); Letters, Tobačna Cultural Center, Ljubljana (2013); Artists' Cinema: Ibro Hasanović, Museum of Contemporary Art, Zagreb (2013); A Short Story, Turku Art Museum, Finland (2012); Tregime, Galleria A + A (Qendra Ekspozuese Sllovene), Venecia (2011). Ibro Hasanović aktualisht jeton dhe punon në Bruksel, Belgjikë.

(K6) Projekt propozim "Lilium Bosnacium"

image

__________________________________________________________________________________________________________

HAVEIT

(Alketa Sylaj, Hana Qena, Vesa Qena, Arbërore Sylaj) është një kolektiv që punon për të shkuar përtej kënaqësisë së përditshme, rregullave morale dhe refuzon të pajtohet me sendet që po servohen. Ato s’do të bëjnë asgjë përpos të tregojnë historinë e tyre dhe tuaj! Grupi u themelua në vitin 2011, në Prishtinë.

(AM1) Kur baba kajke, nana mi lajke sytë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Hsu Chia-Wei

U lind më 1983 në Taichung, Taiwan. Jeton dhe punon në Taipei, Taiwan. Hsu është i interesuar në historitë e harruara të Luftës së Ftohtë në Azi. Veprat e tij zhvillojnë një ndjeshmëri tejet delikate, që bashkon realitetin dhe iluzionin, historinë dhe të tashmen, duke ndërtuar një qark ngjarjesh në kampin e njerëzve dhe vendeve jashtë ekranit të historisë. Ai vazhdimisht po përpiqet të bashkojë gjuhët e artit bashkëkohor dhe filmit, që të krijojë veprat e tij, duke u preokupar se si të hyj në realitet përmes krijimit të filmit, duke fabrikuar një tregim mitik, që vazhdon midis fiksionit dhe realitetit. Ai mban një qëndrim kritik ndaj xhirimeve, dhe përmes fuqisë së krijimit të filmit, ai përpiqet të lëvizë artin në vende jashtë muzeve, që të zhvillojë praktikën e tij politike. Veprat e tij janë prezantuar në shumë ekspozita, në muze, bienale dhe festivale filmike.

(K5) Shkrim me shpirt

image

__________________________________________________________________________________________________________

IRWIN

Grupi IRWIN u themelua në Lubjanë (Slloveni). Anëtarët e saj janë Dusan Mandic, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek dhe Borut Vogelnik. IRWIN, së bashku me grupin muzikor "Laibach" (1980), grupin e teatrit "Gledalisce Sester Scipion Nasice" (1983), më vonë i njohur si "Kozmokineticni Kabinet Noordung" dhe departamentin e dizajnit "Novi Kolektivizem" përbëjnë njërin nga grupet kryesore brenda kolektivit të artistëve "Neue Slowenische Kunst (NSK)", e themeluar në vitin 1984 në Republikën Sllovene të Republikës Socialiste Federale të Jugosllavisë. IRWIN është i angazhuar për të ashtuquajturën "principi-retro", që nuk është "stil ose një prirje arti, por një parim mendimi, një mënyrë sjelljeje dhe veprimi" (IRWIN). Në projektet e tyre artistike, grupi IRWIN është përfshirë gjerësisht me historinë e artit të Evropës, në veçanti me trashëgiminë ambivalente të avangardave historike dhe pasardhësve të saj totalitar, edhe atë me dialektikën e avangardes dhe totalitarizmit. Pas krijimit të një gjuhe të veçantë vizuale në projektet e tyre, kryesisht në piktura, të viteve 1980, grupi është përqendruar që nga vitet 1990 në një shqyrtim kritik të historisë së artit të "Modernizmit Perëndimor", duke u përballur me "retro-avant-gardën" e një "modernizmi lindor" fiktiv, i cili me artificialitetin e vet të dukshëm, vë në dukje artificialitetin e strukturave historike të artit perëndimor, që vazhdojnë të përjashtojnë artin bashkëkohor të Evropës Lindore deri në ditët e sotme. Me praktikën e tyre artistike, ata kanë ndërhyrë aktivisht dhe konkretisht në aktivitetet shoqërore dhe historike, në dekadën që ripërcaktoi statusin e artit në Evropën Lindore (Kapital, NSK Ambasada n’Moskë, Transnacionala, Projektet e Hartës Lindore t’artit).

(BS3) NSK Shteti në Kohë / Zyrja e Pasaportave të NSK-së

(BS4) Poseduesit e pasaportës së NSK

image

__________________________________________________________________________________________________________

Doruntina Kastrati

(1991) e lindur në Prizren. Ka diplomuar në Universitetin e Prishtinës, Fakultetin e Arteve, dega grafikë. Doruntina jeton dhe vepron në mes të Prizrenit dhe Prishtinës. Kastrati ka prezantuar punën e saj në edicionin e dymbëdhjetë të Ekspozitës Artistët e së Nesërmes (2014), në Galerinë Kombëtare të Kosovës, njëherit shpallet edhe fituesja e këtij edicioni. Në periudhën janar-mars (2015) ajo ka ndjekur një residencë artistike në New York, përkatësisht në Insternantional Studio and Curatorial Program. Në janar (2016) Doruntina bëhet edhe fituesja e edicionit të parë të fondacionit "Hajde", e udhëhequr nga artisti Petrit Halilaj. Në shkurt (2017) Doruntina prezanton edhe ekspozitën e saj të parë personale në Stacion - Qendra për Art Bashkëkohor, të titulluar “Red Landscape/Peisazh i kuq” kuruar nga Vala Osmani.

(R) Shetitje e Gjatë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Sead Kazanxhiu

I lindur në vitin 1987 në Fier dhe me qëndrim në Tiranë, që nga viti 2012, është një artist vizual nga Shqipëria jugperëndimore. Ai është trajnuar si piktor në Universitetin e Arteve në Tiranë (2006 - 2010), ku edhe mori diplomën e tij bachelor. Pas studimeve, ai vazhdoi të punonte kryesisht në mediumin e pikturës, ndërsa së fundi, praktika e tij është zgjëruar në skulpturë, instalime, video dhe ndërhyrje në hapësirën publike. Kazanxhiu vjen nga një familje e minoritetit etnik rom. Ky fakt i ka dhënë formë në mënyrë të thellë viteve të tij të fëmijërisë në Baltez, një fshat pranë Fierit, ku u rrit në një mjedis të ndjeshëm ndaj pabarazive sociale dhe kulturore. Në një komunitet të vetëdijshëm për strukturat hierarkike dhe pozicionet e pa privilegjuara brenda një shteti komb, kushti i të qënit një qytetar rom i Shqipërisë, doli të ishte një faktor përcaktues për statusin e Kazanxhiut si artist, si dhe për praktikën e tij të përgjithshme kulturore tani.

(S1) Seri e Pikturave

(S1) Një zgjedhje për t'u bërë, një çmim për t’u paguar

(P2) Unë nuk kam kufijë për të mbrojtur

image

__________________________________________________________________________________________________________

Li Binyuan

Li Binyuan u lind në Yongzhou, Provinca Hunan (Kinë), në vitin 1985. Ai u diplomua në Departamentin e Skulpturës, në Akademinë Qendrore të Arteve të Bukura në vitin 2011. Ai aktualisht jeton dhe punon në Pekin. Li Binyuan punon me mjedisin e tij të afërt dhe ngjarjet që ndodhin rreth tij, ai përdor materialet që i has përreth dhe improvizon me to. Secili veprim i tij, synon të krijojë një formë të re të marrëdhënieve me mjedisin, dhe në performimet e tij, mënyra e veprimit është e pandërprerë me hapësirën përreth. Ajo del jashtë nga struktura e integrimit individual, emocioneve dhe përvojës. Puna e tij nënvizon përsosjen e individit, trupin në sjelljet e tij të shumëfishta. Li Binyuan e vendos vetë jetën në qendër të punës së tij, por nganjëherë na sjell edhe përtej kësaj.

(LH1) Bujqësi e lirisë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Alban Muja

I lindur më 1980 në Mitrovicë) është artist vizual dhe regjisor me qëndrim në Kosovë. Ka përfunduar studimet bachelor dhe master në Akademinë e Arteve të Bukura në Universitetin e Prishtinës. I ndikuar kryesisht nga proceset transformuese sociale, politike dhe ekonomike në rajonin e gjerë përreth, ai hulumton historinë dhe temat socio-politike, duke i lidhur ato me pozitën e tij në Kosovë sot. Veprat e tij mbulojnë një gamë të gjerë të mediumeve, duke përfshirë: video instalimet, filmat e shkurtër, filmat dokumentarë, vizatimin, pikturën, fotografinë dhe performancën, të cilat janë shfaqur gjerësisht në festivale të ndryshme, panaire arti, ekspozita grupore dhe vetanake. Ai poashtu ka ndjekur rezidenca të ndryshme dhe ka fituar një mori të bursave. Ai jeton dhe vepron në Prishtinë.

(BS5) Më kap

(BS9) Kufijë pa kufijë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Ella Raidel

Është një regjisore, artiste dhe studiuese nga Austria, që jeton dhe vepron në Taipei. Raidel fokusohet në punën e saj, në impaktin socio-kulturor të globalizimit. Duke prezantuar si: video, instalime arti dhe filma, ajo ka hulumtuar fusha të ndryshme kulturore. Veprat e saj janë shfaqur në bienale ndërkombëtare dhe në festivale të filmave, ndërsa filmi me titull - Double Happiness (75 Min., 2014) është shfaqur në mbarë botën, në mbi 30 festivale ndërkombëtare të filmit. Shkrimet e saj, përfshijnë librin - Subversive Realitäten: Die Film von Tsai Ming Liang (Schüren, 2011) dhe esetë e estetikës së filmit. Aktualisht, ajo është studiuese e lartë post-doktorature në Art University Linz, Austri. Ajo ka ndjekur rezidenca të ndryshme dhe ka fituar një numër çmimesh.

(BS11) Lumturi e dyfishtë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Oliver Ressler

Është një artist dhe regjisor, i cili krijon instalime, projekte në hapësirë publike dhe bënë filma për çështje të tilla, si ekonomia, demokracia, ngrohja globale, format e rezistencës dhe alternativat sociale. Ressler ka pasur ekspozita individuale në Berkeley Art Museum, SHBA; Muzeu i Artit Bashkëkohor, Beograd; Centro Cultural Conde Duque, Madrid; Forumi i Arteve Bashkëkohore të Aleksandrisë, Egjipt; Hapësira e Projektit Cube, Taipei dhe ekspozita individuale e studimit, në Wyspa Institute of Art, Gdansk; Lentos Kunstmuseum, Linz; Centro Andaluz de Arte Contemporaneo - CAAC, Sevilje; SALT Galata, Stamboll; Dhe MNAC - Muzeu Kombëtar i Artit Bashkëkohor, Bukuresht. Ressler ka marrë pjesë në më shumë se 300 ekspozita grupore, duke përfshirë Museo Reina Sofía, Madrid; Muzeu Van Abbe, Eindhoven; MASSMoCA, North Adams, SHBA; Qendra Pompidou, Paris; (2013), Athinë (2013, 2015), Quebec (2014), Jeju (2017) dhe Biennialet në Sevilje (2006), Moskë (2007), Taipei (2008), Lyon (2009), Documenta 14, Kassel, 2017 (si pjesë e një ekspozite të organizuar nga EMST).

(K2) Gjithçka po mblidhet ndërkohë që gjithçka është duke u copëtuar

(BS8) Urgjenca e kthyer përmbys

image

__________________________________________________________________________________________________________

Stefano Romano

(1975, Itali), jeton dhe punon midis Shqipërisë dhe Italisë. Ai diplomoi në Akademinë e Arteve të Bukura "G.Carrara" në Bergamo, ku gjithashtu punoi si asistent i disa artistëve dhe më pas si profesor. Prej më shumë se një dekadë punon në Shqipëri, ku ka ideuar disa projekte si artist dhe kurator. Nëvitin 2012, bashkëthemeloi DyZeroTre (DZT) dhe MAPS – Mobile Archive on Public Space. Puna e Romanos, fokusohet në kërkimin e identitetit dhe kontradiktave që ky kërkim i vazhdueshëm ka, sa herë që ajo bie ndesh me çdo lloj sistemi brenda të cilit jetojmë: sistemin social, sistemin urban, sistemin e artit. Romano, punon në fushën proçesuale, përmes aksioneve të përkohëshme, performancave, instalacioneve dhe punimeve fotografike, në një dimension relacional që kalon background-in e tij dhe që transformohet në pjesëmarrje kolektive, mobilizim estetik dhe politik në kërkim të modeleve të reja të shoqërueshmërisë, si artist, ashtu edhe si kurator.

(BH1) "Haiku" Seri e Videove

(P3) Studim për një Monument

image

__________________________________________________________________________________________________________

OPA (Obsessive Possessive Aggression)

OPA është një bashkëpunim i themeluar në vitin 2001, nga artistët vizuale Slobodanka Stevçeska (1971, Maqedoni) dhe Denis Saraginovski (1971, Maqedoni). Të dy ata studjuan në Fakultetin e Arteve të Bukura në Shkup dhe punojnë në vijën e kuqe të artit, mediave dhe performancës. OPA fokusohet në hulumtimin e çështjeve sociale, kulturore dhe të përditshme, si dhe mënyrat e shikimit, të menduarit dhe sjelljes së një komuniteti të caktuar, në kushtet sociale dhe politike të ndryshueshme. OPA reagon ndaj situatave aktuale, duke i konceptuar ato në një formë arti nga meta-situatat/pozicionet/tregimet. Kështu, aktivitetet e tyre përfshijnë veprime, projekte specifike për kontekstin, video, shfaqje televizive, mockumentarë etj. Projektet e tyre shpesh lidhen me jetën shoqërore të artistit dhe sistemin e artit, duke dekonstruktuar artin dhe njësitë e tij. OPA ka pasur ekspozita solo në Maqedoni, Estoni, Kroaci, Slloveni, Francë, Gjermani, SHBA dhe Holandë dhe ka ekspozuar edhe më gjerë, në ekspozita grupore dhe festivale.

(P1) Think Big!

image

__________________________________________________________________________________________________________

Rena Rädle and Vladan Jeremić

Janë artistë, praktika artistike e të cilëve përfshin vizatimin, tekstin, fotografinë, instalimin dhe videon. Rädle dhe Jeremić jetojnë dhe punojnë në Beograd, Serbi. Që nga viti 2002 ata kanë zhvilluar një praktikë të përbashkët artistike, që shqyrton hapësirën e mbivendosjes ndërmjet artit dhe politikës. Në punën e tyre artistike ata përqendrohen në kontradiktat që ekzistojnë në shoqërinë e sotme dhe në hulumtimet me potencialet artistike të emancipimit. Projektet e tyre përfshijnë ndërhyrje artistike dhe angazhim në debatet dhe luftërat aktuale publike, bashkëpunimin ndërdisiplinor dhe shpërndarjen përmes mediave të ndryshme.

(BS7) Pyetja e Strehimit

image

__________________________________________________________________________________________________________

Jelena Tomasevic

E lindur në vitin 1974 në Podgoricë, Mali i Zi. Jeton dhe punon në Mal të Zi. Ajo ka përfunduar studimet Master në Akademinë e Arteve të Bukura, Cetinje në 2004. Punon kryesisht në instalime, piktura dhe video. Ekspozitat e saj të përzgjedhura janë,: Burden of Proof, Galerie Perpetuel, Frankfurt, Life Interest, Handel Street London, Object of Punishment, Galerie Perpetuel Frankfurt; Apparent Servitude, IT; Just Kidding, Thrust Projects, NY; Now That We Have Gone As Far As We Can Go Conrads Dusseldorf; Recycling Religion, White Box Gallery, Intimate Transgressions, White Box Gallery, NYC, Wo das Gras gruner ist, Kunstmuseum Liechenstein. Just Kidding,IT; Buero.DC, Cologne;Joy of Life, Thrust Projects, NY;The Rise and Fall of Excess Culture, Stux Gallery NY;Gender Check, MUMOC, Wien; Farmers Market, NY; Collapsible Monuments, Thrust Projects, Pavilion of Serbia & Montenegro, 51 st Venice Bienal, Kunsthalle Fridericianum Museum Kassel.

(K7) Barrë e dëshmisë

image

__________________________________________________________________________________________________________

Sašo Sedlaček

(1974, Ljubljana, Slloveni). I diplomuar në Skulpturë dhe Video në Akademinë e Arteve të Bukura dhe Dizajn, Universiteti i Lubjanës, Slloveni, 2000. Sašo është një artist me qëndrim në Lubjanë, interesi parësor i të cilit janë gjërat që njerëzit i harrojnë dhe mënyra se si ato mund të bëhen të dobishme. Puna e tij përgjithësisht përcaktohet nga teoritë e deponimit dhe përdorimit dhe ripërdorimit të teknologjive të lira, softuerit me kod të hapur dhe materialeve të mbeturinave. Veprat e tij praktike dhe humoristike, rezultojnë nga një riciklimi subversiv i fakteve shkencore, ligjore, teknologjike dhe duke përdorur metodat DIY (do-it-yourself) dhe bashkëpunuese. Ai ka ndjekur rezidenca të ndryshme dhe fiturar disa shpërblime, ndër të tjera çmimin e 26-të të bienales së Aleksandrisë, Aleksandri, Egipt, 2014; TREND AWARD, arritje të jashtëzakonshme në kulturën vizuale, Ljubljanë, Slloveni, 2012; Artist i muajit, Siement Art Lab, Vjenë, Austri, 2009; VIDA 11, Fundación Telefónica, Madrid, Spanjë, 2008.

(BS6) Roboti lypsar

(K3) Qiell në rrënoja

image

__________________________________________________________________________________________________________

YANG Shun-fa

Është një puntorë i jakës së kaltërt në Kinë Steel Co. të Tajvanit, i cili ka lindur në vitin 1964, Shuan – hua, qyteti Tainan. Që nga hyrja e tij në Kinë Steel ia ka filluar fotografinë, i cili ka praktikuar dhe ekspozuar si fotograf. YANG në fotografi përdor objektet e skenës dhe veprimit për të krijuar një mjedis që përputhet me të vërtetën dhe imagjinatën. Gjatë viteve të tëra, YANG kreu seri të ndryshme të fotografive detare rreth evolucionit të qytetit Tainan, ngjarjet historike, ndërhyrjet njerzore, transformimet natyrore që kanë krijuar qytetin dhe afërsinë e tij. Për shkak të rrëshqitjes së tokës, ndërhyrjet njerzore – arkitekturat, fermat, rrugët etj., po kthehen në prejardhjen e tyre, në tokën ku ato i takojnë. YANG zgjodhi estetikën tradicionale Kineze të prekjes së butë të sipërfqes së fotografisë. Fotografia e tij kalon mbi një kritikë të modernizmit dhe të rishqyrtimit të filozofisë tradicionale.

(NH2) Bukuria e fundosur e Formosës

image

__________________________________________________________________________________________________________

Alketa Xhafa Mripa

Është një artiste konceptuale dhe aktiviste, e lindur në Kosovë. Pasi kaloi fëmijërinë e saj në Kosovë, ku edhe mbaroi arsimin fillor dhe të mesëm, Alketa u zhvendos në Londër në vitin 1997, për të studiuar Artet e bukura në qendrën Saint Martins, përpara se të vazhdonte studimet e Historisë së Artit në Tate Modern të Londrës. Duke arritur si studente, Alketa u bë refugjate kur shpërtheu lufta e Kosovës 1998-1999. Që atëherë ajo ka shfaqur vazhdueshëm punën e saj shumë ballafaquese nëpër ekspozita, në të gjithë Evropën, duke përfshirë Berlinin, Londrën, Italinë, Portugalinë dhe Kosovën e saj të lindjes, ku ajo fitoi njohje më të gjerë përmes instalimit të saj 'Thinking of You/Mendoj për ty' Për 'Thinking of You/Medoj për ty', Alketa përdori një stacion të futbollit në Kosovë si pëlhurë të saj, të cilën ajo e pikturoi me mijëra veshje të dhuruara, në një homazh të fuqishëm mbi të mbijetuarat e dhunës seksuale, duke synuar të shpërthejë heshtjen për përdhunimet në periudhën e luftës në Kosovë.

(BS10) Tavolinë e Bilardos

image

__________________________________________________________________________________________________________