image

Pamje nga video

Instalimi i videos Spirit-Writing, paraqet një dialog të pazakontë midis artistit Chia-Wei Hsu dhe perëndisë breshkë Marshal Tie Jia, i cili thuhet se ka lindur në një pellg të vogël në më shumë se 1.400 vjet më parë në Jiangxi, Kinë. Thuhet se tempulli i tij në malet Wuyi, u shkatërrua gjatë Revolucionit Kulturor, kështu që ai është duke u strehuar në Ishullin Matsu. Fshatarët lokalë komunikojnë me Marshall Tie Jia përmes një rituali unik të kryqëzimit, gjatë së cilës, karrigia e çuditjes dridhet me dhunë nën urdhrat hyjnorë dhe vazhdon të goditet kundër tryezës së altarit dhe të shkruajë komandat e dekretuara nga fuqia hyjnore. Ndonjëherë, fjalët e lexueshme janë shkruar, por ka edhe raste kur shkrimi duhet të deshifrohet nëpërmjet gjesteve të mëtejshme të tingujve ose bërjes së zhurmave. Fshatarët përdorin këtë ritual, për t'i ndihmuar atyre të marrin vendime për shumë gjëra në jetë.

Marshal Tie-Jia u ftua nga Chia-Wei Hsu për të ardhur në një studio filmike, ku u zhvillua rituali i karrigës hynjore, për të pyetur zotin e bretkosave rreth kushteve origjinale të tempullit të tij në malet Wuyi. Hsu gjithashtu i raportoi Marshallit rreth qasjes dhe konceptit prapa këtij projekti të artit. Procesi u bë në një dokumentar, me një animacion të paraqitur në të njëjtën kohë. Teknologjia e gjirimit të filmave u aplikua në studiot e filmit, për të dokumentuar lëvizjet e karakterit hyjnor që u prodhua më pas në një animacion 3D. Një tempull 3D gjithashtu është ndërtuar sipas gjurmëve të fragmentuara, të siguruara nga Marshalli Tia-Jia.

Ky video instalim me dy kanale tregon dialogun midis artistit dhe perëndinë bretkosë, duke integruar artin bashkëkohor dhe besimin popullor, botën dixhitale dhe fushën e hyjnores.