Koncepti Kuratorial - Autostrada Biennale

Koncepti Kuratorial

Të Gjitha Imazhet do Zhduken Një Ditë 

Edicioni i 4-t i Autostrada Biennale 

7.07-09.09.2023  

 

Të Gjitha Imazhet do Zhduken Një Ditë është një ekspozitë për atë na bën e na zhbën, çfarë na thur me njëri-tjetrin e çfarë na shthur, për liritë përtej zgjedhjeve, për imagjinuarat rrjedhin pavarësisht nga kufijtë dhe përmatanë tyre. Është një ekspozitë për autobiografitë kolektive mbahen arkiva kulturorë, ata rezervuarë thellë fjalësh, gjësendesh, yrnekësh, ndjenjash ose keqkuptimesh. Ka bëjë me lidhjen me panjohurën. Ajo është e paarkivueshme na kujton një ditë, gjitha imazhet do zhduken, duke u rrëzuar gollen e kohës. Prapëseprapë arti mbijeton si gjuhë qëndrese dhe paepurie, si mënyrë për përligjur qenët tonë këtë botë, si një horizont feks përtej regjimeve sundimtare pamore. 

 

Bienalja do t’ju marrë me vete një rrugëtim përmes hangarëve dikurshëm NATO-s, ku gjendet ekspozita kryesore, dhe pas rrugët e Prizrenit e tej Prishtinë e Mitrovicë. Ajo nis me një vepër arti fillimisht ka lëshuar rrënjë vitin 2021, duke i shkuar diellit pas: Sunflower Fields (Fushat e Lulediellit) nga Agnes Denes (2021-në vazhdim). Ju presin edhe tridhjetë projekte tjera artistike me gjuhët e tyre metaforike pyesin: Cilat imazhe i mbajmë dhe përse? Si ia dalin kujtimet e caktuara nga e kaluara dhe nga e ardhmja, qofshin nga një teatër kukullash, nga një shtypshkronjë, nga një libër i shenjtë, nga një lule endemike, nga një mëllenjë, nga një galeri klandestine, nga një skutë fëmijësh, nga një shesh shtegtar lojërash, ose nga një muze i rrënuar, mënyrë vazhdueshme dhe disi pavetëdijshme mbijetojnë? Si mund e kaluara ndalojë formuari tashmen por jo ardhmen? Dhe si dështoj t’u përmbahemi vlerave gjoja se na bashkojnë gjithëve? 

 

Ekspozita, përputhje me etimologjinë e saj latine ex-hibere, është një proces i ndërlikuar i shfaqurit diçkaje padukshme. Ajo është ftesë për rrugëtuar përmes një vargu veprash artistike shumanshme shoqërore, poetike dhe kalimtare tri qytete ndryshme. Ajo është një yjësi imazhesh do zhduken për t’i lëshuar udhë ndërtimit sërism jetës. Kësisoj, ajo adreson mbajturit afër gjërat e vështira, por edhe braktisurit e tyre. Ekspozita premton takime paparashikueshme brenda dhe jashtë Prizrenit, Ballkanit, Evropës jashtë Evropës dhe planetit. Dhe fundit, ajo ka bëjë me shpresën dhe këmbënguljen, pavarësisht nga gjithat. 

 

 

Artistët e Edicionit 4-t Autostrada Biennale 

 

Prizren  

Hapja: 7–8 korrik 2023 

 

Agnes Denes  

Anna Boghiguian*  

Bajram Mehmeti 

Bella Rune 

Blerta Haziraj* 

Bouchra Khalili  

Dardan Zhegrova*  

Darinka Pop-Mitić*  

Hong Kai Wang 

Gözde İlkin* 

Ivo Nikić* 

Kameelah Janan Rasheed 

Kostas Bassanos*  

Luchezar Boyadjiev 

Michael Rakowitz* 

Mila Panić* 

Nathan Gray and the Juluwarlu Group Aboriginal Corporation*  

Nil Yalter 

Neda Saeedi* 

Núria Güell  

Open Group* 

Oscar Lara 

Sebastián Díaz Morales & Ruangrupa 

School of Mutants*   

Selma Selman  

Vatra Gallery*  

Xhevdet Xhafa  

 

Prishtinë 

Hapja: 9 korrik 2023 në orën 12:00.  

 

Agnes Denes  

Hera Büyüktaşçıyan*  

 

Mitrovicë 

Hapja: 9 korrik 2023 orën 19:00. 

 

Alban Muja*  

Rena Rädle & Vladan Jeremić* 

 

*Porositë e reja 

 

Kuruar nga 

Joanna Warsza  

Övül Ö. Durmuşoğlu  

 

Pjesëmarrësit e CuratorLab/ kuratorët e programit publik 

Andria Nyberg Forshage 

Áron Rossman-Kiss  

Giulia Menegale 

Giovanni Giacomo Paolin 

Hana Halilaj 

Hala Alnaji 

Hampus Bergander  

Ieva Laube  

Maximilian Lehner  

Orestis Mavroudis  

Gazeta

Abonohu ​​në buletinin tonë për të marrë lajme, përditësime të këndshme falas dhe produkte të reja të lëshuara (pa postë të padëshiruar!)