Tregimi për Hangarin (ish bazë ushtarake tani Itp) - Autostrada Biennale

Tregimi për Hangarin (ish bazë ushtarake tani Itp)

Në qytetin e Prizrenit, Kosovë, është krijuar një Park Inovacioni dhe Trajnimi (ITP) në një ish kamp ushtarak gjerman që ishte pjesë e misionit paqeruajtës ndërkombëtar të Forcave të Kosovës (KFOR).

Për qindra vite, kompleksi i Parkut të Inovacionit dhe Stërvitjes (ITP) në Prizren është përdorur si strehë për ushtrinë. Më 13 qershor 1999, trupat gjermane të KFOR-it hynë në qytetin e Prizrenit. Trupat gjermane të KFOR-it ishin vendosur në një ish-kamp ushtarak në periferinë lindore të qytetit të Prizrenit. Ky kamp ishte përdorur për qëllime ushtarake që nga viti 1906 kur ushtarët e Perandorisë Osmane e pushtuan për herë të parë. Për njëqind vjet të tjera, kampi u bë shtëpia e personelit ushtarak jugosllav.

Ky kamp përbëhet nga një sipërfaqe prej 39 hektarësh dhe ka kapacitet për të akomoduar më shumë se 20000 ushtarë. Që nga viti 1999, qeveria gjermane ka investuar miliona në rindërtimin dhe ndërtimin e ambienteve të reja në këtë kamp. Këto ndërtesa përfshijnë 23 shtëpi akomodimi, ndërtesa administrative, godina mirëmbajtjeje, kasolle punëtori, një objekt sportiv, ambiente rekreacioni si kafene, një mensë moderne dhe një spital.

Me shpalljen e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008, numri i trupave të KFOR-it në këtë kamp u zvogëlua gradualisht. Dhjetë vjet më vonë, në dhjetor 2018, i gjithë kampi u zbraz kur trupat gjermane u larguan nga ai për herë të fundit.

Baza ushtarake, e cila është një pronë publike e menaxhuar nga qeveria, krijoi shumë diskutime publike për destinacionin e saj të ardhshëm. Qeveria gjermane ofroi ndihmë duke angazhuar Korporatën Gjermane për Bashkëpunim Ndërkombëtar (GIZ), për të bërë një studim fizibiliteti rreth idesë për përdorim civil të zonës aktuale të kampit. Ky studim propozoi ngritjen e Parkut Kosovaro-Gjerman të Inovacionit dhe Trajnimit (ITP), i cili kombinon hapësirën për kompanitë, arsimin dhe aftësimin profesional, institucionet akademike, institucionet qeveritare dhe organizatat joqeveritare.

Hangari i Bienales Autostrada hap dyert në një nga hangarët ushtarakë të ish-KFOR-it të përdorura nga ushtria gjermane në Prizren 20 vjet më parë.

Vizioni ishte çmilitarizimi i hapësirës, ​​rimendimi i strukturave të përdorimit dhe përfshirja e të rinjve në progres për ta transformuar atë në qendër edukimi, aktiviteti dhe bashkëpunimi duke përdorur risi, kreativitet dhe efekte të ndryshme kulturore. Të përmirësojë nivelin e zhvillimit në krijimtari dhe në fushën kulturore duke sjellë përfitime për ekonominë dhe shoqërinë e vendit.

Gazeta

Abonohu ​​në buletinin tonë për të marrë lajme, përditësime të këndshme falas dhe produkte të reja të lëshuara (pa postë të padëshiruar!)